
Belastningsergonomi
I dagens arbetsliv är belastningsergonomi en avgörande faktor för att förebygga skador, förbättra arbetsmiljön och öka både trivsel och produktivitet. Denna kurs ger dig en djup förståelse för hur fysiska belastningar påverkar kroppen och hur du kan arbeta ergonomiskt för att minska risken för belastningsskador.
Under kursens gång går vi igenom centrala ergonomiska principer, riskfaktorer i arbetsmiljön och praktiska strategier för att optimera arbetsställningar och arbetsmoment. Du får också lära dig hur du identifierar och analyserar belastningsrisker samt implementerar åtgärder för en mer hållbar arbetsvardag.
För vem?
Kursen riktar sig till alla som vill förbättra sin arbetsmiljö, oavsett om du arbetar inom vård, industri, kontor eller annan verksamhet där belastning kan påverka hälsan. Genom en kombination av teori, praktiska övningar och fallstudier får du värdefulla verktyg för att skapa en mer ergonomisk och hälsosam arbetsplats.
Innehåll
Efter avslutad kurs kommer du erhålla följande:
- Grundläggande kunskaper i belastningsergonomi och rätt lyftteknik.
- Information om olika typer av belastningsbesvär som kan uppstå vid användning felaktiga arbetsställningar och arbetsteknik.
- Allmänkunskap om kroppens anatomi d v s skelett, muskler och leder. En grundläggande förutsättning för att förebygga belastningsbesvär är en bra hållning.
- De vanligaste belastningsskadorna när man arbetar i dåliga arbetsställningar vid tunga lyft.
- Genomgång Arbetsmiljöns utformning.
Lyftteknik ”praktik”.
- Genomgång av arbetsmetoderna i maskin
- Risker i arbetssituation
- Exempel manuell hantering och repetitivt arbete
- Arbeta/lyfta rätt utifrån arbetsställning och arbetsrörelse för att minimera andelen repetitivt arbete i processerna och på så sett minska risk för belastningsskador (vi visar och deltagarna gör sen).
Längd:
Halvdag
Ort(er)
Enligt överenskommelse
Pris
För pris ring 0300-10 288 eller maila till info@algruppen.se